Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.

Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.
Να μικρύνουμε τις αποστάσεις, να φτιάξουμε γειτονιές διαδικτυακές, να ακούσουμε τον θόρυβο του διπλανού, τον αναστεναγμό και το τραγούδι του,
το γέλιο του και την κραυγή του.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιόδοξη δημιουργική νοοτροπία.


Κανείς δεν γεννήθηκε αποτυχημένος αν δεν το επιτρέψει ο ίδιος να γίνει.

Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τις αποφάσεις του, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος όλο και περισσότερο τη ζωή του, να οδηγεί τα βήματά του εκεί που οι σκοποί του, τα όνειρά του και η πίστη του τον προστάζουν, αρκεί να το καλλιεργήσει με αισιοδοξία, μετατρέποντας τη δυνατότητα σε ικανότητα, σε νοοτροπία και σε σταθερή στάση ζωής.

Ο αισιόδοξος και δημιουργικός άνθρωπος ενθαρρύνεται συνεχώς από τα αποτελέσματα της ίδιας του της νοοτροπίας.

Είναι τελικά ένας αυτοτροφοδοτούμενος άνθρωπος.

Πιστεύει ότι: “Δεν μπορώ βέβαια να αλλάζω τον άνεμο αλλά μπορώ να προσαρμόζω κατάλληλα τα πανιά του σκάφους μου.”

Άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2009 στην μόνιμη προσωπική μου στήλη στην εφημερίδα της Δυτικής Αττικής «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ»।

Η ύστατη ελευθερία του ανθρώπου είναι να έχει

· την ικανότητα,

· το θάρρος,

· τη συνείδηση

· και την αποφασιστικότητα

να επιλέγει ο ίδιος τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα γεγονότα της ζωής του, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και αν βρεθεί.

Όπως και αν διαβάσουμε διατυπωμένη την πιο πάνω πίστη στην ελευθερία, από όποιον μεγάλο διανοητή, φιλόσοφο ή ηγέτη ανά τους αιώνες, η ουσία παραμένει η ίδια.

Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να επιλέγει τις αποφάσεις του, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος όλο και περισσότερο τη ζωή του, να οδηγεί τα βήματά του εκεί που οι σκοποί του, τα όνειρά του και η πίστη του τον προστάζουν, αρκεί να το καλλιεργήσει με αισιοδοξία, μετατρέποντας τη δυνατότητα σε ικανότητα, σε νοοτροπία και σε σταθερή στάση ζωής.

Τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα υπήρξαν ανά τους αιώνες οι βιογραφίες ανθρώπων που επαλήθευαν την πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου, κόντρα στις προδιαγραφές ενός αρνητικού περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκαν. Προφήτες, ήρωες, μάρτυρες, ηγέτες και απόστολοι χάραξαν την ιστορία με το παράδειγμά τους ξεκινώντας από το μηδέν της κοινωνίας τους και φθάνοντας στην κορυφή της. Δίδαξαν με τη ζωή τους το πως μπορεί ο καθένας να ανατρέψει την πίστη στο πεπρωμένο και να την αντικαταστήσει με την πίστη στην προσωπική του ελευθερία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως πιστεύουν ότι η προσωπική τους κατάσταση δεν οφείλεται στις δικές τους προσπάθειες και αποφάσεις αλλά στην κακή τους τύχη, στις συνθήκες, στην ανισότητα, στη φτώχια που κληρονόμησαν, ξεχνώντας τα παραδείγματα των επαναστατών και των ηρώων που οι ίδιοι θαυμάζουν.

Οι περισσότεροι δυστυχώς είναι εγκλωβισμένοι στην λαθεμένη πεποίθηση πως η επιτυχία των αυτοδημιούργητων ανθρώπων οφείλεται σε διάνοιες, σε κάτι μαγικό ή σε κάτι τέλος πάντων που οι ίδιοι ατύχησαν να μη διαθέτουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε καθημερινά το δικό μας περιβάλλον – νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό και πνευματικό – ανάλογα με τη στάση που τηρούμε.

Η στάση μας προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι μας συμβαίνει στη ζωή.

1. Η δική μας στάση απέναντι στη ζωή προσδιορίζει τη στάση της ζωής απέναντί μας.

2. Η στάση μας απέναντι στους άλλους προσδιορίζει τη δική τους στάση απέναντί μας.

3. Η στάση μας απέναντι σε ένα έργο ή σε μια δουλειά που αναλαμβάνουμε προσδιορίζει περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα το αποτέλεσμα που θα φέρουμε.

Τα εμπόδια και οι αποτυχίες υπάρχουν για να εκπαιδευόμαστε σε μεγαλύτερα επιτεύγματα και είναι δική μας υπόθεση να τα μετατρέπουμε σε μοχλούς τελικής επιτυχίας από το να κλαψουρίζουμε που μας έτυχαν.

Το μυστικό, που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι η αισιόδοξη δημιουργική νοοτροπία – η θετική νοοτροπία όπως την αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες. Απέναντι σ’ αυτή τη νοοτροπία στέκεται η απαισιόδοξη μίζερη νοοτροπία – η αρνητική νοοτροπία.

Κανείς δεν διαθέτει μόνον από την μία ή μόνον από την άλλη. Όλοι μας έχουμε τις καλές και τις κακές στιγμές μας. Άλλοτε συμπεριφερόμαστε και αντιδρούμε θετικά, δημιουργικά, γενναιόδωρα και άλλοτε αρνητικά, μεμψίμοιρα, απαισιόδοξα και μίζερα.

Όταν σε κάποιους ανθρώπους επικρατεί στη συμπεριφορά τους η αισιόδοξη δημιουργική στάση και σκέψη τότε αυτοί και τα επιτεύγματά τους, ξεχωρίζουν προς τα πάνω ανάμεσα στο γύρω τους πλήθος. Κάποιοι άλλοι – οι περισσότεροι – χαρακτηρίζονται κύρια από την απαισιόδοξη και μίζερη νοοτροπία και έτσι τα αποτελέσματά τους είναι πάρα πολύ φτωχά και συναποτελούν το πλήθος.

Υπάρχουν ενδιάμεσα κι εκείνοι, οι επίσης ολίγοι, που το παλεύουν να αλλάξουν νοοτροπία και στάση ζωής, να γίνουν πιο αισιόδοξοι και δημιουργικοί και να αποβάλουν την αρνητική τους συμπεριφορά. Αυτοί οι τελευταίοι αναζητούν διακαώς την επαλήθευση της πίστης στην προσωπική ελευθερία. Δεν έχουν ακόμη πιστέψει ότι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ελεύθεροι. Δεν έχουν απόλυτα πειστεί πως η θετική νοοτροπία καλλιεργείται με κόπο αλλά και χαρά και δεν αγοράζεται μέσα από συνταγές.

Ναι, η ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά και αισιόδοξα μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και από τους πιο αρνητικούς.

Για όσους θέλουν πράγματι να αλλάξουν υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές. Βιβλία, φιλοσοφίες, κοσμοθεωρίες και ιδεολογίες ένα σωρό.

Χωρίς όμως μια πίστη που να σε καίει γλυκά, χωρίς την πίστη δηλαδή γύρω από την αξία σου σαν ανθρώπινο πλάσμα, σαν θεϊκό δημιούργημα, όλες οι συνταγές είναι κούφια λόγια.

Διάβασε όσα βιβλία μπορείς, πήγαινε σε όσες ομιλίες και διαλέξεις προλαβαίνεις. Σε κανένα τελείωμα βιβλίου και σε καμία ομιλία δεν θα βγεις αλλαγμένος αν δεν πιστεύεις

· ότι η ζωή μας (η δική σου ζωή ξεχωριστά) είναι σημαντική

· και αν επίσης δεν πιστεύεις, ότι ο καθένας μας (κι εσύ επίσης ξεχωριστά) έχει έναν σκοπό στη ζωή του (μια δική του αποστολή) που κανείς άλλος δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Οποιαδήποτε στρατηγική για επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή που μας δίνεται σαν συνταγή δεν οδηγεί σε πραγματική επιτυχία και οπωσδήποτε δεν οδηγεί σε ευτυχισμένη πορεία, αν αγνοεί την αναγκαία προϋπόθεση της πίστης σε κάτι ανώτερο ή της πίστης στην πνευματική θεώρηση της ζωής.

Με αυτήν την προϋπόθεση της πίστης στην αξία της ζωής και της ύπαρξής μας μπορεί να στηριχθεί και η πίστη στη δυνατότητα του καθενός μας να ξεπεράσει τη μοίρα του.

Τότε μόνον θα μπορέσει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και τον τρόπο αντίδρασής του απέναντι στα γεγονότα που τον επηρεάζουν. Τότε μπορεί να εφαρμόζει συμπεριφορές που ακτινοβολούν αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Αλλά ο δρόμος για να το καταφέρει αυτό δεν είναι σύντομος.

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν αλλάξει η νοοτροπία τους θα αλλάξει και ο τρόπος δράσης τους. Κάνουν λάθος και χάνουν χρόνο. Η νοοτροπία αλλάζει όταν παράλληλα αλλάζει και η συμπεριφορά μας. Πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε συμπεριφορά και τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να αλλάζει και η σκέψη μας.

Εκείνοι που βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής συμπεριφοράς χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες μεταξύ άλλων συμπεριφορές.

1. Μιλούν, κινούνται, ενεργούν και σκέφτονται όπως το πρότυπο ανθρώπου στο οποίο θέλουν να φθάσουν. Αντιγράφουν και μιμούνται τις θετικές συμπεριφορές. Αναφέρονται συχνά σε ιστορικά και σύγχρονα σημαντικά πρόσωπα που θαυμάζουν.

2. Καλλιεργούν διαρκώς δημιουργικές σκέψεις και οράματα επιτυχίας στο νου τους. Δεν αφήνουν τις σκέψεις - ζιζάνια να φυτρώνουν μέσα τους. Όταν συναντήσουν μια απαισιόδοξη σκέψη, αναζητούν αμέσως την αντίθετη αισιόδοξη για να την γραπώσουν.

3. Δεν κρατούν κρυμμένη αλλά την ακτινοβολούν προς τα έξω κάθε θετική σκέψη που πηγάζει από τη συναίσθηση του σκοπού της ζωής τους. Οι άλλοι απέναντί τους εισπράττουν ευχάριστα αυτή την ακτινοβολία και την ανταποδίδουν με καλύτερη συνεργασία.

4. Συμπεριφέρονται απέναντι στον καθένα που συναντούν και με τον οποίο συναναστρέφονται σαν να είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή τους. Αποδίδουν σε όλους την αξία και την τιμή που τους ανήκει. Αποδίδουν αναγνώριση και γι αυτό και εισπράττουν συνεχώς αναγνώριση.

5. Κάνουν τον καθένα γύρω τους να νιώθει σημαντικός, απαραίτητος και να απολαμβάνει την εκτίμησή τους. Αυτό έχει ανάγκη ο απέναντί μας όποιος κι αν είναι. Αυτό είναι το πρώτο που θέλει να εισπράττει από μας.

6. Αναζητούν το καλύτερο που μπορεί να δώσει ο καθένας με τον οποίο σχετίζονται και δεν κολλούν στις ανθρώπινες αδυναμίες του και στα μειονεκτήματά του. Ενθαρρύνουν τους άλλους και τους βοηθούν να εξελιχθούν.

7. Δεν μιλούν συχνά για προβλήματα υγείας, δεν γκρινιάζουν για κακοτυχίες, δεν βάζουν μπροστά τα δύσκολα της ζωής. Δημιουργούν ευχάριστο κλίμα συζητώντας πρώτα για τα ευχάριστα και τα καθαυτά αισιόδοξα. Ακόμη και στα πιο απαισιόδοξα θα βάλουν μερικές πινελιές αισιοδοξίας.

8. Αναζητούν το καλύτερο σε νέες ιδέες, είναι ανοιχτοί, φιλομαθείς και περίεργοι. Δεν προτάσσουν την καχυποψία και τον φόβο τους απέναντι στο άγνωστο και στο καινούργιο.

9. Δεν κολλάνε σε μικροπράγματα. Ξεχωρίζουν τι είναι πιο σημαντικό και με αυτό ασχολούνται. Δεν μιζεριάζουν με φτωχά και ασήμαντα πράγματα. Η σκέψη τους είναι μεγαλόπνοη. Κοιτούν μακριά και υψηλά.

10. Αναπτύσσουν ένα πνεύμα προσφοράς και αλληλεγγύης. Είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους άλλους. Δεν περιμένουν να πάρουν πρώτα για να δώσουν μετά. Δίνουν πρώτοι αυτό που έχουν και τελικά αυτό που έχουν πολλαπλασιάζεται.

Ο Απόστολος Παύλος έγραψε προς τους Φιλιππησίους: “το λοιπόν, αδελφοί, όσα είναι αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα καθαρά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, εάν υπάρχει τις αρετή και εάν τις έπαινος, ταύτα συλλογίζεσθε”.

Ποιο είναι το άμεσο κέρδος από μια τέτοια συνειδητά αυτοκατευθυνόμενη συμπεριφορά; Είναι η σταδιακή αλλαγή και της στάσης μας και βαθύτερα και της σκέψης μας. Τα πιο εμφανή αποτελέσματα – οφέλη είναι:

· Η διαρκώς ενισχυόμενη αυτοπεποίθηση.

· Η ανάπτυξη ικανοτήτων και θάρρους για ανάληψη πρωτοβουλιών.

· Η ενίσχυση της επιμονής και της υπομονής.

· Η ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας.

· Η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων.

· Η διαρκής εξέλιξη σε ικανότητες και αποτελέσματα σε κάθε τομέα ενασχόλησης.

Ο αισιόδοξος και δημιουργικός άνθρωπος ενθαρρύνεται συνεχώς από τα αποτελέσματα της ίδιας του της νοοτροπίας. Είναι τελικά ένας αυτοτροφοδοτούμενος άνθρωπος. Πιστεύει ότι:

“Δεν μπορώ βέβαια να αλλάζω τον άνεμο αλλά μπορώ να προσαρμόζω κατάλληλα τα πανιά του σκάφους μου.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου