Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.

Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.
Να μικρύνουμε τις αποστάσεις, να φτιάξουμε γειτονιές διαδικτυακές, να ακούσουμε τον θόρυβο του διπλανού, τον αναστεναγμό και το τραγούδι του,
το γέλιο του και την κραυγή του.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΚΛΕΦΤΕΣ


Έχετε ένα όνειρο, έναν σκοπό στη ζωή σας, ένα όραμα;

Το έχετε καλλιεργήσει τρυφερά στα απόκρυφα βάθη της ψυχής σας; Είναι εκεί όπου καταθέτετε καθημερινά τις ελπίδες σας και παίρνετε δύναμη και παρηγοριά όταν η καθημερινότητα γίνεται πιο σκληρή απ’ όσο αντέχετε; Είναι η πηγή της αισιοδοξίας σας και το μυστικό μονοπάτι που οδηγεί στο δικό σας ησυχαστήριο αυτοσυγκέντρωσης;

Αν ναι, τότε είστε ήδη πιο πλούσιοι απ’ όσο νομίζετε.

Έχετε το νήμα που στον λαβύρινθο της καθημερινότητάς σας, σας συνδέει με την φωτεινή έξοδο στο μέλλον. Δεν το έχουν όλοι οι άλλοι γύρω σας. Βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι, οι οποιοιδήποτε άλλοι δεν θα κλέψουν το όνειρό σας.

Γύρω σας υπάρχουν εκείνοι που σας αποθαρρύνουν να ακολουθήσετε το όνειρό σας – το νήμα.

Είναι εκείνοι που δεν συμμερίζονται τις αναζητήσεις σας. Είναι οι προφήτες της καταστροφής που σας λένε ότι δεν θα τα καταφέρετε, ότι δεν πρόκειται να δείτε αποτελέσματα.

Μην ακούτε τους αρνητικούς προφήτες.

Είναι κάποιοι από τους δικούς σας ανθρώπους; Σπανίως δεν θα υπάρχει και κάποιος από αυτούς που σας αγαπάνε. Είναι η οικογένειά σας και οι στενοί φίλοι σας; Οι άνθρωποι που θέλουν το καλό σας; Αυτοί θα είναι πρώτοι, βεβαίως με καλή πρόθεση.

Αυτοί όμως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει για σας το δικό σας όνειρο.

Αυτοί έχουν κάνει άλλα όνειρα για σας, για τους δικούς τους λόγους. Έχουν αποφασίσει για σας με βάσει τα δικά τους κριτήρια, τις δικές τους πεποιθήσεις, τις δικές τους αξίες, τη δική τους πίστη για τις ικανότητές σας. Σας αγαπούν αλλά δεν σας γνωρίζουν. Πως μπορείτε να εμπιστευτείτε τις συμβουλές τους;

Είναι μαζί σας όταν αποσύρεστε στο ησυχαστήριο του οράματός σας; Όχι! κανένας δεν μπορεί να βρεθεί εκεί μέσα στα άδυτα των αδύτων και να γνωρίζει τα βάθη της ψυχής σας. Αν για σας το να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, με οποιοδήποτε τίμημα, είναι το παν, για εκείνους που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται είναι πιο σημαντικό το να σας προστατεύσουν από την αποτυχία.

Αυτοί δεν θέλουν να πληγωθείτε.

Ενώ εσείς κοιτάτε πέρα απ’ τα εμπόδια, εκείνοι είναι καθηλωμένοι σ’ αυτά. Ενώ εσείς έχετε δυνάμεις και αποθέματα να πληρώσετε το τίμημα της επιτυχίας σας, εκείνοι σας αμφισβητούν από φόβο και άγνοια για τις δυνάμεις σας. Επειδή εκείνοι φοβούνται να πληγωθούν πιστεύουν και θέλουν για σας το ίδιο.

Αυτοί δεν καίγονται από την δική σας φλόγα.

Είναι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας, συνάδελφοι, συνεργάτες, η παρέα σας στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Αυτοί δεν θέλουν να είστε πιο επιτυχημένοι από αυτούς.

Σίγουρα θα αισθάνεστε την αρνητική επιρροή των ζηλόφθονων ανθρώπων και θα έχετε τις άμυνές σας γι αυτό. Δεν είναι όλοι ζηλόφθονοι και δεν είναι οι ζηλόφθονοι τόσο επικίνδυνοι να κλέψουν το όνειρο ενός οραματιστή. Δεν θα ασχοληθούμε μ’ αυτούς.

Οι άλλοι όμως που έχουν καλές προθέσεις απέναντί σας είναι πιο επικίνδυνοι. Είναι όλοι εκείνοι που φοβούνται την επιτυχία. Είναι αυτοί που φοβούνται να δουν την επιτυχία τόσο κοντά τους. Φοβούνται να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας – εσείς – μπορεί να την κατακτήσει μπροστά στα μάτια τους.

Μα πως, γιατί; Θα αναρωτιέστε. Από καλή πρόθεση να μην θέλουν το καλό μου; Ακούγεται αντιφατικό !!!

Μα επειδή θα τους αποδείξει αυτό που αρνούνται για τον εαυτό τους, ότι η επιτυχία, η ολοκλήρωση ενός ονείρου, θα μπορούσε πράγματι να είναι και γι αυτούς δυνατή όπως ήταν τελικά και για σας τον διπλανό τους.

Αυτοί δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους.

Δεν έχει να κάνει με σας. Υποσυνείδητα, δεν αποθαρρύνουν εσάς αλλά τον εαυτό τους. Το ενδεχόμενο εσείς να επιτύχετε, θα τους φέρει αυτόματα μπροστά στις ευθύνες απέναντι στον εαυτό τους και στα παραμελημένα όνειρά τους. Αν εσείς θαρραλέα ακολουθήσετε το σχέδιό σας, ξεπεράσετε τα εμπόδια και αγγίξετε μια μέρα την επιτυχία, τότε θα αποκαλυφθούν οι φόβοι τους, οι αδυναμίες τους, η αδράνειά τους να ξεκινήσουν την δική τους πορεία και να ξεφύγουν από την στασιμότητα. Έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι τα λίγα που έχουν είναι και αρκετά, έχουν βολευτεί σ’ αυτά, έχουν περιορίσει τον εαυτό τους. Έχουν υιοθετήσει για δική τους, κάθε περιοριστική πεποίθηση που κυκλοφορεί στην πιάτσα των παραιτημένων και απογοητευμένων της ζωής.

Πάρτε το απόφαση, οι περισσότεροι θα σας αποθαρρύνουν.

Οι περισσότεροι θα σας αποθαρρύνουν σε κάθε φάση. Θα σας αποθαρρύνουν να ασχολείστε μ’ ένα φιλόδοξο όνειρο, να ξεκινήσετε, να συνεχίσετε, να φθάσετε, ακόμη και να αγγίξετε την επιτυχία, όταν ήδη θα την έχετε πλησιάσει. Η σύγκριση για να βρεθεί η ομοιότητα του εαυτού τους με τον «άνθρωπο της διπλανής πόρτας», εξυπηρετεί τον εφησυχασμό τους και την σταθερότητα των αποφάσεών τους. Κάνουν ό,τι και οι άλλοι οι πολλοί, άρα μπορούν να βλέπουν την ζωή των άλλων και να προβλέπουν έτσι τις εξελίξεις και στη δική τους ζωή. Η μίμηση του τι κάνουν οι πολλοί μειώνει το απρόβλεπτο ρίσκο και την ανασφάλεια που ενέχει το μέλλον. Η ζωή τους θέλουν να είναι όσο γίνεται πιο επίπεδη, χωρίς αλλαγές.

Αυτοί δεν θέλουν να αλλάξετε, επειδή φοβούνται την δική τους αλλαγή.

Οι πιο καλοπροαίρετοι απ’ όλους αυτούς θα αποδεχτούν την επιτυχία σας αλλά θα την διαχωρίσουν και θα την απομονώσουν. Κάποιοι θα αναζητήσουν χίλιες δυο εξηγήσεις και δικαιολογίες για τους λόγους που σας ευνόησαν να επιτύχετε. Θα αποδώσουν την επιτυχία σας στην ξεχωριστή τύχη σας, στην ξεχωριστή βοήθεια που κάποιος σας έδωσε, σε σπάνιες ευκαιρίες που συναντήσατε.

Τίποτε από αυτά που κάνατε και αντιμετωπίσατε, κόποι, προσπάθειες, αγωνίες, μικρές ήττες που δεν σας έκαμψαν, μικρές νίκες που σας ενδυνάμωσαν και όλος ο αγώνας σας και η αφοσίωσή σας στο όραμά σας, δεν θα τους είναι αρκετά για να εξηγήσουν την επιτυχία σας.

Δεν θέλουν να δουν ότι ήσασταν ένας άνθρωπος με τις ίδιες αδυναμίες σαν κι αυτούς, με τους δικούς του δισταγμούς και τις αμφιβολίες του, τους φόβους και τις φοβίες του, που όμως του άρεσε και είχε την υπομονή και την επιμονή να τα αντιπαλεύει.

Επειδή δεν πιστεύουν στις δυνάμεις του κάθε ανθρώπου, δεν θα πιστέψουν ποτέ στην επιτυχία που καταχτιέται.

Είναι πιο βολικό να πιστεύουν στην επιτυχία που δωρίζεται.

Αυτοί δεν πιστεύουν στις δυνάμεις του κάθε ανθρώπου.

Κάποιοι άλλοι πάλι από τους καλοπροαίρετους θα απομονώσουν διαφορετικά την επιτυχία σας. Θα την μυθοποιήσουν κι αυτήν κι εσάς. Δεν θα σας επαινέσουν απλά σαν ένα πρότυπο ανθρώπου ανάμεσά τους. Θα σας ηρωοποιήσουν και θα σας διαχωρίσουν στη σφαίρα των μυθικών προσώπων. Θα σας τοποθετήσουν πιο ψηλά απ’ ότι σας αναλογεί και θα σας αποδώσουν πολύ ξεχωριστές ικανότητες έτσι που δεν θα αποτελείτε πια πρότυπο και πρόκληση για μίμηση.

Τους είναι πιο βολικό να πιστεύουν ότι:

«Οι αυτοδημιούργητοι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν μπορεί να κατοικούν ανάμεσά τους αλλά κάπου αλλού στον χώρο των όμορφων παραμυθιών».

Η ζωή τέτοιων ανθρώπων που ξεκίνησαν από το τίποτε, με ανύπαρκτες προϋποθέσεις με ένα δυνατό όραμα στο σακούλι τους, γίνεται πολύ συχνά μυθιστόρημα λαϊκής κατανάλωσης, με τρόπο που τελικά αποτρέπει τους πολλούς από το να μιμηθούν τον αυτοδημιούργητο άνθρωπο.

Μυθοποιούν το πρότυπο που είναι πρόκληση για να μην σκεφτούν το «ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΙ ΕΓΩ;».

Είναι πιο βολικό πράγματι να λέει κανείς: «έτσι κι αλλιώς λίγοι τα καταφέρνουν» ή «αυτά δεν είναι για μένα και για σένα». Απαλλάσσονται από την ευθύνη των αποφάσεων και αποδέχονται την καταδίκη της στασιμότητας. Περιφράσσουν τέλεια την περιοχή ασφαλείας τους για να μην μπορούν να βγουν από κει μέσα, αν τύχει κάτι, κάποτε να τους ενθουσιάσει και να τους τραβήξει έξω από τα εσκαμμένα τους.

Τέλος,

Κάποιοι άλλοι θα αποδεχτούν εσάς και την επιτυχία σας στα πραγματικά της μέτρα. Θα αποδεχτούν ότι την καταχτήσατε και δεν σας χαρίστηκε. Θα αποδεχτούν ότι δεν είστε ένας μύθος αλλά ο άνθρωπος αγωνιστής, μέσα από την γειτονιά τους. Πάλι όμως και από αυτούς, θα βρεθούν κάποιοι που την πρόκληση μίμησης θα την πασάρουν σε άλλους. Είναι συνήθως άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, που θα κρυφτούν πίσω από το «δεν προλαβαίνω τώρα πια και αυτά είναι για νέους ανθρώπους που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους». Κάποιοι άλλοι σαν γονείς θα προβάλλουν τον επιτυχημένο σαν πρότυπο στα παιδιά τους. Χωρίς να κινηθούν ούτε μισό βήμα οι ίδιοι για να αλλάξουν την δική τους προσωπική εξέλιξη, θα εναποθέσουν στα παιδιά τους την πρόκληση και την ευθύνη της επιτυχίας.

Σκεφθείτε και μόνοι σας. Είναι έτσι ή κάπως έτσι τα πράγματα;

Αν συμφωνείτε πως ναι, τότε

Θα δώσετε το δικαίωμα της δικής σας ανάπτυξης σε άλλους;

Θα μοιραστείτε με τον καθένα τον προβληματισμό μιας απόφασής σας ή μόνον με κάποιον που έχει γνώση, εμπειρία, διαδρομή πίσω του και αποτελέσματα;

Θα είναι δίπλα σας οι άλλοι, όταν θα σας πληγώνουν τα όνειρά σας που θα έχετε αφήσει ανεκπλήρωτα;

Ενώ στην πορεία, στον αγώνα, στα εύκολα και στα δύσκολα μπορούμε να βρούμε καλούς συμπαραστάτες και συνεργάτες, δυστυχώς στις αποφάσεις πρέπει να είμαστε μόνοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου